top of page

Delo z nosom

V letošnjem letu imamo v društvu kar nekaj novosti. Eno predstavljamo danes in sicer DELO Z NOSOM.

Voh je prvi čut, ki ga imajo mladički. Skotijo se slepi in gluhi, do materinega mleka pridejo s pomočjo voha. Nos je njihovo najbolje razvito čutilo, v možganih imajo kar za 40 % večji center za identifikacijo vonjev, kot ga ima človek.

S tem športom psu dvigujemo samozavest in večamo sposobnost koncentracije, hkrati pa mu nudimo edinstveno psihofizično zaposlitev, ki ga ohranja zdravega in v kondiciji.

Delo z nosom spodbuja psa, da razvija svoj lovski nagon in edinstveni talent za zaznavo in lociranje izvora vonja. Uporabljajo se tri vonjave: eterično olje nageljnovih žbic, janeža in sladkorne breze. Psa naučimo poiskati in nakazati izvor vonja v prostoru, na odprtem in v vozilu. Ta šport ne temelji na poslušnosti in med delom pes svoje pozornosti ne usmerja v vodnika.

Za koga je delo z nosom primerno? Delo z nosom za ljudi ni fizično naporen šport pa tudi časa ne vzame veliko, zato je primeren prav za vsakogar. Izvajamo ga lahko kjerkoli, doma ali zunaj, v skupini ali sami.

Za ta šport ne potrebujemo določene pasme, delo z nosom lahko opravlja vsak pes, ki ima smrček. Vsi psi imajo odlično razvit voh in mi ga moramo samo usmeriti v pravo smer. Izkazalo se je, da je delo z nosom zelo dobro vplivalo na pse z raznimi vedenjskimi problemi. Koncentracija na odkrivanje vonja pomaga nestrpnim psom, da sprejmejo prisotnost drugih psov, plašni psi se z delom hitreje sprostijo in bolje počutijo v novem okolju, raztreseni, hiperaktivni psi pa se naučijo usmeriti svojo energijo in vztrajati pri določeni nalogi (povzeto po Alfakan.si).

Tečaj bo potekal na poligonu ŠKD Lesce Radovljica. Vodil ga bo David, ki je tudi sodnik v Sloveniji za to disciplino. Tečaj bo potekal 1x tedensko, imeli bomo 10 srečanj (zadnje srečanje je izpit). Cena tečaja je 130 eur + članarina za tekoče leto. Tečaj bomo izvedli ob najmanj 6 prijavljenih tečajnikih. Sprejemamo prijave na FB, preko internetne strani ali na e-mail: skd.lesce.radovljica@gmail.com



100 views0 comments

Recent Posts

See All

👉Nova skupina NADALJEVALNEGA TEČAJA male šole 👈

👉Nova skupina NADALJEVALNEGA TEČAJA male šole 👈 V torek, 7.11 2023 ob 18.00 začnemo z novo skupino nadaljevalnega tečaja. Tečaj je primeren za pse, ki so opravili malo šolo. Termin tečaja bo ob t

👉Nova skupina male šole 👈

21.9. 2023 ob 17.00 začnemo z novo skupino male šole. Tečaj je primeren za pse starejše od 2 mesecev. Termin tečaja bo ob PONEDELJKIH IN SREDAH ob 17.00 uri. Nekaj mest je še na voljo! Vpis in inf

bottom of page